Кухар, кондитер

Кухар, кондитер

Кухар — це цікава і прекрасна професія. Кухар може без усяких зусиль і питань організувати і підготувати вечір або урочисту подію. Він знає товарну характеристику продуктів, особливості обробки овочів, м’яса, риби. Вільно володіє технологією приготування страв, як простих, так і складних, банкетних і фірмових страв.

Кухар вміє і знає, як працювати на технологічному обладнанні. Без проблем складає меню, складає калькуляцію і технологічні картки. Знає правила і умови зберігання продуктів і страв. 
Вміє готувати та оформляти страви. Завжди працює з наснагою і любов’ю, перетворює звичайні продукти на шедеври кулінарії.

Медичні обмеження для кухарів: недоліки зору, наявність шкірних і інфекційних захворювань, харчова алергія, захворювання серцево-судинні, ревматичні, шкірні, нервово-психічні, легеневі, виразкова хвороба, гастрит, коліт, захворювання нирок і сечовивідних шляхів, цукровий діабет.

У процесі навчання обдаровані учні опановують мистецтво карвінгу, кращі творчі роботи можна побачити на виставках.

Професія "кондитер" - складна і потребує не лише естетичного смаку та художніх здібностей від робітника, але багатьох знань та вмінь. Кондитер - це професія, яка передбачає як ручну, так і механізовану роботу за допомогою автоматичних приладів та устаткування: маслорізки,  блендера, ножів, конвекційної шафи, тощо. Проводить дуже багато різноманітних операцій:  фільтрацію, вимірювання, виготовлення   тіста, оздоблюючи напівфабрикатів, випікання, тощо.

Фантазія  і  художній  смак  кондитера  проявляється у  його  творчості. Професія кондитера - широка та змістовна, праця кропітка і важка, яка потребує багато зусиль, напруження, натхнення, творчого пошуку.

У процесі навчання обдаровані учні опановують мистецтво карвінгу, кращі творчі роботи можна побачити на виставках.

Професія «кондитер» — складна і потребує не лише естетичного смаку та художніх здібностей від робітника, але багатьох знань та вмінь. Кондитер — це професія, яка передбачає як ручну, так і механізовану роботу за допомогою автоматичних приладів та устаткування: маслорізки, блендера, ножів, конвекційної шафи, тощо. Проводить дуже багато різноманітних операцій: фільтрацію, вимірювання, виготовлення тіста, оздоблюючи напівфабрикатів, випікання, тощо.

Фантазія і художній смак кондитера проявляється у його творчості. Професія кондитера — широка та змістовна, праця кропітка і важка, яка потребує багато зусиль, напруження, натхнення, творчого пошуку.

Працювати кондитером може не кожний. Ця професія вимагає від працівника певних індивідуально-психологічних якостей. Кондитер повинен мати хороший невербальний інтелект, високий рівень оперативної пам’яті, концентрації та стабільності уваги, вміння переключати та розподіляти увагу, мати розвинуте наочно-дійове та просторове мислення.

Також мати стійкий інтерес до художньої діяльності, здібності до професій типу «людина — художній образ»: добре ліпити, малювати; розвинену творчу уяву. У кондитера повинна бути розвинена м’язова та температурна чутливість, хороший нюх, слух, смак, правильне відчуття кольору, хороша зорова та моторна координація, високий ступінь координації рухів рук.

Перспективи професії

Професія кондитера потребує високої пунктуальності, акуратності: точно дотримуватися температурного режиму, витримувати точну рецептуру, виконувати всі технологічні операції, витривало переносити перебування в гарячому цеху, де випікаються вироби, вчасно охолоджувати їх. 

Після навчання у випускників дуже високі перспективи щодо працевлаштування. Якщо навіть заклади ресторанного господарства неохоче беруть молодь без досвіду, є можливість працювати у приватних підприємствах, що бурхливо розвиваються. Великі кондитерські фабрики та цехи теж охоче приймають молодь, яка стажується та набуває досвіду біля майстрів-кондитерів. Кваліфіковані кондитери мають можливість відкривати власні кафе.